ІОП "ТЕХНОЛОГІЇ ДИСТАНЦІЙНОЇ ОСВІТИ"
Пятница, 19.04.2024, 10:15
Меню порталу
Пошук
Друзі порталу
Вища школа
Корисні посилання
МОН України

ДНУ "ІМЗО"

НАПН України

НАН України

Якість освіти

Educational Era

Нова українська школа

Університет менеджменту освіти

Педрада (портал освітян України)

Луганська облдержадміністрація

Управління молоді та спорту Луганської облдержадміністрації

Законодавство України

Електронні інформаційні ресурси Національної бібліотеки ім. Вернадського

Пошук поштових відправлень

Наше опитування
Ви:
Всего ответов: 32
Статистика


Украина онлайн
Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2010 » Октябрь » 18 » 2011 рік – рік інформаційного суспільства
18:51
2011 рік – рік інформаційного суспільства

XXI століття висуває до освіти якісно нові вимоги. Гло­балізація, швидка зміна технологій, утвердження пріоритетів сталого розвитку суспільства зумов­люють зростання ролі освіти. Життя в умовах де­мократії, ринку, новітніх науково-інформаційних технологій стає невідворотною перспективою. Все це робить своєрідний виклик освіті, зумовлює по­требу її радикальної модернізації за рахунок прискореного, випереджувального інноваційного роз­витку, забезпечення умов для розвитку, само­ствердження і самореалізації особистості впро­довж життя.

У нових соціально-економічних умовах профе­сійна вища освіта підтверджує свій найвищий ста­тус, оскільки саме вона сприяє переходу до інформаційного суспільства, а отже, і формуван­ню пріоритетів розвитку держави. Високоосвічена молодь — головний стратегічний резерв соціаль­но-економічних реформ в Україні, без якого не­можливий подальший розвиток суспільства. Прагнучи набути статусу розвиненої країни, Україна підтримує розвиток багатоступеневої сис­теми освіти, зростання інтелектуального потен­ціалу суспільства: адже, за прогнозами ЮНЕСКО, рівня національного добробуту, що відповідає сві­товим стандартам, досягнуть лише ті країни, пра­цездатне населення яких на 40—60 відсотків бу­дуть становити особи з вищою освітою.

Дуже красномовним є те, що Україна із 46-мільйонним населенням має один із найвищих у світі індексів освіченості (98 %) і це незважа­ючи на певний спад у розвитку високотехнологічного виробництва, однією з визначальних ланок якого була кібернетика. Система вищої освіти в Україні має складну ба­гаторівневу структуру і вклю­чає базову та повну вищу освіту, післядипломну освіту, аспірантуру, докторантуру. Установлені відповідні освітні рівні базової вищої і повної ви­щої освіти. Визначені також відповідні освітньо-кваліфікаційні рівні молодшого спеціаліста, бака­лавра, спеціаліста/магістра та наукові ступені кандидата і доктора наук.

Державна політика стосовно неперервної освіти повинна здійснюватися з урахуванням світових тенденцій розвитку освіти впродовж життя, соціально-економічних, технологічних та соціокультурних змін. На порядку денному введення прийнятої в Європі града­ції дипломів, ступенів, академічних кваліфікацій і доповнень до дипломів, створення умов для роз­ширення мобільності студентів, викладачів і до­слідників. Отже, інноваційність в сфері вищої освіти, пов'язана, в першу чергу, із масовим впровадженням у навчальний процес інформаційно-комунікаційних технологій і дистанційної форми навчання, а також із залу­ченням до викладання у вищих навчальних закла­дах професіоналів у галузі інформаційно-ко­мунікаційних технологій з діючих успішних ком­паній, стає найважливішим компонентом соціаль­но-економічного розвитку.

Найближчим часом необхідно розроблення інноваційних систем діагностики й моніторингу якості дистанційної підготовки фахівців, впровадження державних навчальних стандартів, створення і підтримка єдиного інформаційно-навчального простору всіх ВНЗ України. Вирішення потребує і питання щодо реалізації повноцінної дистанційної освіти як основної форми навчання. Освіта, таким чином, перетворюється на пріоритетну умову національного розвитку сьогодення.

Згідно з указом Президента України № 926/2010 "Про заходи щодо забезпечення пріоритетного розвитку освіти в Україні" 2011 рік оголошено Роком освіти та інформаційного суспільства.

Просмотров: 2310 | Добавил: voronkin | Рейтинг: 5.0/1
Українські свята
Праздники Украины
Форма входа
Календар
«  Октябрь 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Edutopia RSS
Архів записів
ІОП "Технології дистанційної освіти" © Lugansk, Ukraine, 2024 Конструктор сайтов - uCoz